Åter till startsidan
Recept HBH 2017             


Fredag 10 nov

Välkomstdrink
Vitt vin (Faire &  Square),  svagdricka, mörk rom (Captain Morgan), i proportioner ungefär 6:2½:1½.

Pulled pork
8-10 port.
2 kg fläskkarré med ben  (fick bara tag på benfri, tog 1,5 kg av det, blev lagom mycket)
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
2 gula lökar
1 vitlök
500 g rökig barbequesås
2 dl stark köttbuljong

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Skölj och torka köttet.
3. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det.
4. Häll lite olja i en stor ugnssäker gryta av järn.
5. Lägg i köttet.
6. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom.
7. Häll på barbequesås och buljong över köttet.
8. Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5 timmar.
9. När det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så det faller isär.

Serverades med pitabröd och vitkålssallad



Lördag 11 nov

Sardinsmörgås (förrätt)
4 brkr kryddstarka sardiner från Marocko (2 stora sardiner i varje)
8 skivor grovt rågbröd
Smör
Crème fraiche
Örtsalt (Renées hemgjorda på trädgårdens örter)
Gräslök
Skivad tomatillo (från växthuset)

Smöra rågbrödsskivorna, blanda mkt örtsalt i crème fraichen och lägg på tillsammans med en sardin på varje bröd och några skivor tomatillo.

Vaktel  + duva + potatisgratäng

Vaktel
8 vaktlar
10 g smör
Salt
Svartpeppar
8 kvistar timjan
8 tunna skivor parmaskinka
2 hackade schalottenlökar
½ dl rött vin
2 msk balsamvinäger
2 msk kycklingfond på flaska
20 g iskallt smör

Steg 1 Sätt ugnen på 175°C. Skölj vaktlarna noggrant in- och utvändigt och torka av dem väl. Smält smöret utan att bryna det. Pensla vaktlarna in- och utvändigt med smält smör. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg 1 timjan-kvist inuti varje vaktel.   

Steg 2 Bind ihop benen på vaktlarna. Vira in varje vaktel i en skiva parmaskinka och lägg dem i en ugnsfast form. Ugnsstek 40 min och ös vaktlarna då och då med stekskyn.

Steg 3 Strö schalottenlöken över vaktlarna 20 min innan stektiden är slut. Tillsätt rött vin, balsamvinäger, kycklingfond och 1 dl vatten 10 min innan stektiden är slut.

Skippade detta: (Steg 4 Ta upp vaktlarna ur skyn och håll dem varma. Mixa skyn med en handmixer och smaka av med salt och svartpeppar. Mixa eller vispa ner det iskalla smöret i skyn tills den tjocknar lätt. Servera vaktlarna med skyn. Ångkokta primörer och ev potatismos smakar bra till.)
.
Duva
Duva 8,0 styck 
Rökt fläsk el. bacon 32,0 skivor (valde bacon)
Enbär 40,0 styck 
Katrinplommon 24,0 styck 
Smör till stekning 4,0 msk 
Salt & peppar 
Hushållssnöre

1. Salta och peppra fågeln invändigt och utvändigt. Lägg späck eller bacon ovanpå. Bind ihop benen med snöre.

2. Hetta upp matfett i gryta och bryn fågeln runt om till lätt bränd yta. Häll på lite vatten som täcker botten. Tillsätt krossade enbär och katrinplommon. (Anm. Brynde fågeln innan jag virade in den i bacon)

3. Efterstek under lock på medellåg värme i cirka 30 minuter. Tillsätt lite vatten vid behov. Ta ur och låt fågeln vila en stund.

Skippade detta: (4. Sås: Sila och mät upp steksky. Vispa ner vatten och grädde. Låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt druvorna. Smaka av med fond, salt och peppar)

Kommentar: Duvorna blev (till skillnad från vakteln men i likhet med förra årets ripa (även den liksom duvorna från Storbritannien)  inte så möra utan lite hårdtuggade med kött som inte lossnade från benen. Kanske var det äldre fåglar men troligare, efter att ha läst på, felaktigt behandlade efter jakten. Jag kokte efter HBH överblivna duvor två timmar till, och då blev de som de borde varit från början med kött som lätt lossnade från benen.

Potatisgratäng
Nerifrån och upp:
Smörad långpanna
Skivad potatis, drygt 1 kg
Skivad gul lök 3 st och pressad vitlök, flera klyftor
Ädelost 2-3 st, i bitar
Skivad potatis drygt 1 kg
Grädde 3-5 dl, dragon, salt, peppar
Riven ost

Ugn 200 °C, ca 30-40  min

Till: Tomatsallad.


Söndag 12 nov

Kycklinghjärtgryta
1,5 kg kycklinghjärtan
4-5 rödlökar
Stark paprikapulver
Grönsaksbuljong
Salt
Krossade tomater 2-3 pkt
Tomatpuré, rikligt
Olja
2 pkt bacon klippt i bitar

Bryn hjärtana i olja i stekpanna
Lägg i gryta
Sätt till resten och låt puttra 30 min

Till: Matvete
Sallad

 











                                                                   Åter till startsidan

 

                                                                       Åter till startsidan